luni, 24 iunie 2013

teatru sau film?


in interviurile cu actori din Romania, se pune des in ultimii ani, in mod absolut firesc, intrebarea :" teatru sau film?".
raspunsurile sunt diverse,bineinteles, dupa experienta sau sansa pe care a avut-o fiecare.
ce se stie mai putin, este prin cate chinuri trece uneori un actor angajat la un teatru de stat care trebuie sa faca un film. greutatile sunt si de natura obiectiva: trebuie sa filmezi in deplasare, de pilda, pentru 5 saptamani si asta face sa fie foarte dificil de programat spectacolele la teatru; si de natura subiectiva: directorii de teatru considera,cred, nedreapta atentia pe care filmul romanesc o atrage in ultimii ani, si...i se opun cum pot; respectiv deturnand atentia propriilor angajati de la preamult nou urmarita arta :).
trebuie sa recunosc, ca oricat de dificil pare la un moment dat, pana la urma actorul reuseste cumva; producatorul face concesii, directorul de teatru face concesii...si actorul face rolul, daca e sa il faca.
dar zbuciumul, tremurul, emotia cu care traiesti pana cand toate fortele se pun de acord, nu pot fi intelese decat de un actor, credeti-ma!
e unul dintre lucrurile despre care actorul roman vorbeste mai rar.
e unul dintre lucrurile despre care actorul american, francez etc nu cred ca are habar.



2 comentarii:

  1. Si totusi , din punctul dumneavoastra de vedere , ce e mai ofertant pentru un actor ? Teatrul sau filmul ? [ nu ma refer din punct de vedere financiar ] :)

    RăspundețiȘtergere
  2. eu cred ca amandoua; conditia e sa le faci bine...si ai ocazia, desigur :)

    RăspundețiȘtergere